Pozovite nas: + 381 11 210 32 22

Najnovije sa bloga

Efikasnost pečuraka u borbi protiv raka

Efikasnost pečuraka u borbi protiv raka
Efikasnost pečuraka u borbi protiv raka

Preparati od lekovitog bilja su veoma efikasni u sprečavanju i lečenju raka. Preparate možete bezbedno konzumirati duže vreme bez ikakvih nuspojava.

Pečurke se uklapaju vrlo dobro u sve supe, pomfrite i salate. Međutim, mnogi nisu svesni činjenice da se pečurke hrane trulim ostacima biljaka i drveta. Neke pečurke rastu na drveću pod određenim uslovima. U Kini se pečurke koriste u lečenju prehlade, bolove i alergije.
Continue reading →

June 2, 2016 0 Comments

Uzgoj pečuraka zbog profita

Uzgoj pečuraka zbog profita
Uzgoj pečuraka zbog profita

Za svakoga ko želi da pođe putem organske ishrane, pečurke čine jedan veliki obrok. Pečurke spadaju u profitabilnu kategoriju hrane. Ne samo što lako rastu, pečurke rastu same od sebe. Ne morate čak ni da trošite puno energije. Za razliku od bilo koje druge vrste poslovanja, vaš osnivački kapital sa uzgojem pečuraka ne mora biti toliko veliki. Vaši resursi mogu biti čak i sama priroda. Ako pitate ljude, uzgoj pečuraka i negovanje istih je jedan veliki posao. Sve je veća i veća potražnja za svežim pečurkama nego ikada ranije. Takođe dobro prolaze i marinirane pečurke, u većim slučajevima su u pitanju marinirani šampinjoni. Ako se ikada sretnete sa retkim pe;urkama, možete više zaraditi na njima, čak i ako su osušene.
Continue reading →

June 2, 2016 0 Comments

Sve o crnim trubama

Crna truba
Sve o crnim trubama

Pečurke nazvane po svom izgledu, crna truba voskani izgled i sivu površinu koja varira do crne boje. Crna truba je veoma popularna u Francuskoj kuhinji zbog jedinstvenog ukusa i teksture. One imaju jedinstveni miris kako neki ljudi kažu podseća na kajsije. Crna truba pečurke su poznate kao veoma istrajne.
Continue reading →

June 2, 2016 0 Comments

Obnavljanje balansa organizma sa pečurkama

Obnavljanje balansa organizma sa pečurkama
Obnavljanje balansa organizma sa pečurkama

Pečurke su veoma zdrava hrana – malo kalorija, bogata proteinima, titinom, gvožđem, cinkom, vlakanima, esencijalnim aminokiselina, vitaminima i mineralima. Pečurke takođe imaju dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini. Njihovi legendarni efekti na promovisanju dobrog zdravlja i vitalnosti i povećanje adaptivnih sposobnosti vašeg tela su podržani nedavnim studijama. Ove studije ukazuju na to da su pečurke probiotik – pomažu našem telu da ojača i da se bori sa bolešću održavanjem fiziološke homeostaze – obnavljanje ravnoteže naših tela i prirodnu otpornost na bolesti.
Continue reading →

May 31, 2016 0 Comments

Punjene pečurke

Punjene pečurke
Punjene pečurke

Punjene pečurke su veoma ukusne kao dodatak jelu ili kao glavno jelo. Punjene pečurke su odlično predjelo ili se mogu koristiti kao snek. Ako želite možete menjati ovaj recept i dodati malo mesa krabe što je jelo začiniti do savršenstva. Ren sos ide dobro sa ovim ukusnim poslasticama.
Continue reading →

May 31, 2016 0 Comments

Zdravstvene beneficije biljnih pečuraka

Zdravstvene beneficije biljnih pečuraka
Zdravstvene beneficije biljnih pečuraka

Sada više nego ikada biljni suplementi se sve više i više popularni u ishrani. Mi smo uvek u potrazi za novim prirodnim načinima u poboljšanju našeg zdravlja ili samo našu dobrobit organizma. Mi smo u potrazi za nečim većim od farmaceutskih lekova koji nose sa sobom i ponekad neželjene efekte.

Sve više i više lekova se proizvodi danas, a lekari ih rado prepisuju uz to da bi lek trebalo da te izleči, ali kao što svi znamo većina lekova samo prikriju simptome bolesti dok lek koji unesemo u organizam može izazvati veće zdravstvene probleme ili oštetiti naše unutrašnje organe.
Continue reading →

May 31, 2016 0 Comments

Uzgoj pečuraka u neiskorišćenom prostoru

Uzgoj pečuraka u neiskorišćenom prostoru
Uzgoj pečuraka u neiskorišćenom prostoru

Razumevanje pečuraka treba da nam bude polazna tačka. Za naše potrebe, pečurke se mogu podeliti u tri grupe: jestive, lekovite i otrovne. Jestive pečurke se mogu naći u različitim sortama. One su se koristile kroz vekove kao hrana. U jestive pečurke uključujemo bukovače, šampinjone, šitaki itd… Medicinske / Lekovite pečurke su jestive pečurke sa poznatim lekovitim svojstvima. Koriste se i kao hrana i u poboljšanju zdravstvenog stanja. Šitaki, Maitake, Enoki i Reishi pečurke su neke od najpoznatijih pečuraka sa medicinskim svojstvima.
Continue reading →

May 30, 2016 0 Comments

Napravite farmu pečuraka

Napravite farmu pecuraka
Napravite farmu pečuraka

Ukoliko planirate da napravite farmu pečuraka, ili ih već duže vremena uzgajate, pečurke mogu biti odličan način da se probijete u svet poljoprivrede. Pečurke se koriste u mnogim gurmanskih jelima. Pečurke su postale važan sastojak svakom jelu i koriste se u svim ugostiteljskim objektima. Možete lako započeti sopstvenu farmu pečuraka, sve što treba da uradite je da pratite sledeće korake i bićete na pravom putu za maksimiziranje profita.
Continue reading →

May 30, 2016 0 Comments

Uzgoj pečuraka u kući

Uzgoj pecuraka u kuci
Uzgoj pečuraka u kući

Da li ste u potrazi za alternativnim načinima proizvodnje neke vrste hrane u zatvorenom prostoru tokom svih godišnjih doba? Da li živite u području gde su uobičajene temperature ekstremno niske? Tražite alternativni metod za uzgoj hrane u vašem vrtu? Na pravom ste mestu, nadamo se da će vam ovaj post pružiti informacije koje su vam potrebne za uzgoj pečuraka unutar kuće, stana, garaže itd…
Continue reading →

May 30, 2016 0 Comments

Koliko je lako uzgajati pečurke?

Koliko je lako uzgajati pečurke
Koliko je lako uzgajati pečurke?

Koliko puta ste čuli nekoga da vam kaže, “Ne brinite. Pečurke rastu lako.”. Ali  da li je stvarno tako? JESTE! Kako pečurke rastu tako lako? Jednostavno! Pečurke su jednostavni organizmi koje samo zahtevaju jednostavne uslove za rast. Možete lako pružiti ove zahteve kojih ima manje nego prstiju na rukama. Ovi zahtevi su jednostavni, ali ih treba sledi da bi pečurke porasle iz zemlje. Za pravilan rast pečuraka dovoljna su samo dva jednostavna uslova: mrak i vlaga.
Continue reading →

May 26, 2016 0 Comments

Sorte pečuraka i njihova primena

Sorte pečuraka i njihova primena
Sorte pečuraka i njihova primena
Pečurke su jedinstven izvor hrane i dolaze u beskonačnim sortama. Oni su vrsta živog organizma koji nema korenje, lišće, cveće ili semenke. Pečurke su zapravo gljive. Postoji bezbroj sorti gljiva koje su jestive i takođe bezbroj sorti gljiva koje nisu jestive. Pečurke koje nisu jestive, mogu biti otrovne i mogu izazvati ozbiljne bolesti ili još gore, smrt. Iz tog razloga, divlje pečurke ne treba brati niko osim obučenog mikologa. Pečurke se mogu kupiti kao zamrznute, marinirane i sveže.
Continue reading →
May 26, 2016 0 Comments

Bukovača

Bukovača
Bukovača

Bukovače nemaju ukus kao ostrige, već su dobile ime po svojoj sličnosti u obliku sa školjkama. Ove pečurke su među najrasprostranjenijim divljim pečurkama. Pečurke Bukovaće se mogu naći tokom cele godine, najčešće na stablima.

Oni su treća po veličini gajena gljiva. Kina, svetski lider u proizvodnji bukovače, doprinosi skoro 85% ukupne svetske proizvodnje od oko milion tona. Bukovače se gaje u vrećama punjenim od komposta i piljevine. Kese su sterilisane, zatim se u vreći postavi seme pečurke…
Continue reading →

May 26, 2016 0 Comments

Kako pripremiti i skuvati pečurke

Kako pripremiti i skuvati pečurke
Kako pripremiti i skuvati pečurke

Pečurke nisu povrće ali su ipak uvrstene u povrće, jer se oni koriste kao biljka. U stvarnosti, pečurke ne sadrže hlorofil. Pečurke se javljaju u mnogo varijanti kako otrovnih tako i ne-otrovnih. Ne-otrovna pečurka, ili jestiva pečurke se može naći na bogatim i vlažnim pašnjaci širom sveta i one se takođe vrlo često uzgajaju. Oni mogu biti prikupljeni u skoro svim lokalitetima, ali nijedan čovek nije savršeno upoznat sa njihovim karakteristikama i samim tim ne može da prepozna otrovne pečurke od jestivih…
Continue reading →

May 25, 2016 0 Comments

Izvucite maksimalno iz pečuraka

Izvucite maksimalno iz pečuraka
Izvucite maksimalno iz pečuraka

Pečurke su neverovatna stvorenja, niti je biljka a ni životinja, pečurke pripadaju svom carstvu. Oni dolaze u raznim teksturama, bojama i ukusima, mogu se koristiti za jelo ili kao začin dodati u supu, sos itd… Ovih dana lako možete kupiti suve ili sveže pečurke u lokalnoj prodavnici.
Continue reading →

May 24, 2016 0 Comments

Vrste pečuraka

Vrste pečuraka
Vrste pečuraka

Sa preko 38.000 različitih vrsta pečuraka, svako ko voli pečurke ima mnogo razloga da se raduje. Pogledajte različite karakteristike nekih od najpopularnijih sorti i nekoliko praktičnih saveta za pripremu omiljenih jela.
Continue reading →

May 24, 2016 0 Comments

Medicinske pečurke – Prirodni lek

Medicinske pečurke - Prirodni lek
Medicinske pečurke – Prirodni lek

Mnogi od nas su čuli i / ili se susreli sa nekim od najčešćih kulinarske gljiva: Portabella, šampinjona itd… Medjutim, postoji celi spektar pečuraka pod nazivom lekovite pečurke, a ove lekovite gljive nisu namenjeni poboljšanju ukusa, iako se neki od njih mogu koristiti u receptima. Oni se često uzima u formi čaja, tinkture i ekstrakta i u kapsulama kao prah.
Continue reading →

May 24, 2016 0 Comments

Uzgoj pečuraka – Naučite sve o tome

Naučite sve o uzgoju pečuraka
Uzgoj pečuraka – Naučite sve o tome

Nije potrebno mnogo praktičnog znanja i zapravo je vrlo lako da uzgajate pečurke kod kuće, umesto da trošite novac u lokalnom supermarketu na pečurke koje su uvezene iz stranih zemalja i u kojima se gaje u rasutom stanju. Pečurke nemaju veliki rok trajanja, mogu izdržati do 7 dana u frižideru. Ukoliko krenete da uzgajate pečurke kod kuće ne samo da će biti svežije i dugotrajnije pečurke ali i sa jačim i lepšim ukusom nego od pečuraka iz prodavnice.
Continue reading →

May 24, 2016 0 Comments

Pečurke – Borci protiv raka

Pecurke borci protiv raka
Pečurke – Borci protiv raka

Da li smatrate da su pečurke i povrće? Oni bi to trebalo da budu, jer su tako savršen spoj kod većine povrća u supi. Pogrešno! Pečurke su u stvari gljive koje rastu i hrane se propalim delovima biljke ili drveta.

Zanimljivo, neki pečurke rastu samo na određenim drveća ili pod određenim uslovima, kao što je reč sa tartufima. Tartufi su tako retki i teško se pronalaze tako da se njihove cene mnogo puta veće nego kod šitaki pečuraka.
Continue reading →

May 23, 2016 0 Comments

Hranljive i zdravstvene prednosti pečuraka

Nutritivne vrednosti pecuraka
Hranljive i zdravstvene prednosti pečuraka

Pečurke su hrana koja sadrži nekoliko zdravih stvari za naše telo. Pečurke sadrže u sebi malo kalorija i bogate su proteinima, gvožđem, vlaknima, cinkom, esencijalnim aminokiselina, vitaminima i mineralima. Od davnina, Kinezi koriste pečurke zbog bogatog sadržaja vitamina. Kinezi pre svega koriste pečurke radi vitalnosti i dobrog zdravlja organizma.

Nedavni naučne studije su potvrdile da su pečurke dobre po zdravlje. Ove studije su pokazali da pečurke jačaju naše telo i unapredjuje naš imuni sistem.
Continue reading →

May 23, 2016 0 Comments

Recept za sos od šampinjona

Recept za sos od sampinjona
Recept za sos od šampinjona

Šampinjoni se u ljudskoj ishrani koriste veoma dugo i sastavni su deo brojnih nacionalnih kuhinja. Zahvaljujući hranljivoj vrednosti kao i niskoj kaloričnosti moguće ih je često konzumirati. U ishrani se koriste sveži ali i marinirani šampinjoni. Marinirani se često koriste kao gotov dodatak jelima kao i u salati.

Od mnoštva recepata koji postoje za šampinjone izdvojili smo jedan koji je brz, jednostavan i veoma ukusan.
Continue reading →

April 21, 2016 0 Comments