Za svakoga ko želi da pođe putem organske ishrane, pečurke čine jedan veliki obrok. Pečurke spadaju u profitabilnu kategoriju hrane. Ne samo što lako rastu, pečurke rastu same od sebe. Ne morate čak ni da trošite puno energije. Za razliku od bilo koje druge vrste poslovanja, vaš osnivački kapital sa uzgojem pečuraka ne mora biti toliko veliki. Vaši resursi mogu biti čak i sama priroda. Ako pitate ljude, uzgoj pečuraka i negovanje istih je jedan veliki posao. Sve je veća i veća potražnja za svežim pečurkama nego ikada ranije. Takođe dobro prolaze i marinirane pečurke, u većim slučajevima su u pitanju marinirani šampinjoni. Ako se ikada sretnete sa retkim pe;urkama, možete više zaraditi na njima, čak i ako su osušene.

Evo šta treba da znate:

Da li ste odlučili za uzgoj pečuraka zbog profita? Ako već imate, potreban vam je stručni savet kako napraviti kvalitetne pečurke i šta je najbitnije u uzgoju istih.

Nove tehnologije garantuju bolji prinos. Dakle, ako ste početnik u uzgoju pečuraka, najbolji način da započnete uzgoj je da kupite ceo set svega što vam je potrebno. U setu ćete dobiti i seme pečurke. Za one koji ne znaju, seme koje se dobije iz seta se seje u podlogu. Sa kvalitetnom podlogom od prirodnog ili sintetičkog komposta obezbedićete neprestani rast pečuraka koji može da traje godinama, samo iz jednog semena.

Nabrojaćemo nekoliko primera kako možete pečurke da uzgajate u svojoj režiji.Možete se opredeliti za više sorti pečuraka ili da pak odaberete jednu za početak, u najvećem broju slučajeva svi se odluče za šampinjone.

Postoje dve vrste načina uzgoja pečuraka. Možete koristiti ili drvo ili zemlju. Takođe treba imati na umu da tip metoda koji se koristi mora da zavisi od vrste gljiva koju želite da uzgajate kao i to koja vrsta uzgoja daje najbolje rezultate.

Ukoliko se odlučite za drvo, seme pečurke ćete ubaciti u trupac drveta. Koren pečuraka će polako krenuti da se formira u skorijem periodu, a zatim i prve pečurke. Takođe, u uzgoju pečuraka putem drveta kao podloge, možemo uključiti i slamu umesto drveta kao podlogu.

Drugi glavni metod koristi zemljište kao podlogu za uzgoj pečuraka. Neke pečurke više vole da rastu na zemljištu naspram drveta kao podloge. Pečurke koje više vole zemlju sporije rastu od pečuraka koje se uzgajaju na drvetu. Vrganj je primer pečurke koja voli zemlju.